• Renkaiden valmistukseen soveltuvaa PET-pullojen kierrätysteknologiaa on kehitetty yhdessä kuituasiantuntija Otizin eli Oriental Industries (Suzhou) Ltd:n kanssa.
  • Pullot käsitellään kestämään kovaa mekaanista rasitusta ilman kemiallisia välivaiheita. Uusioraaka-aine on yhtä korkealaatuista kuin alkuperäinen.
  • Kiertotalous on keskeinen osa Continentalin kestävän kehityksen strategiaa.

Continental alkaa käyttää kierrätetyistä muovipulloista saatua uusiopolyesteriä renkaiden valmistuksessa vuodesta 2022 alkaen. Uusi kestävä polyesterilanka valmistetaan PET- eli polyeteenitereftalaattipulloista mekaanisesti, ja sitä käytetään nimenomaan rengasrungon valmistuksessa. Materiaali voi korvata perinteisen polyesterin kokonaan.

Yhteistyökumppanina toimii kuituasiantuntija ja tekstiilivalmistaja Otiz. Continental ja Otiz ovat kehittäneet yhdessä erikoistekniikan PET-pullojen kierrättämiseen ilman aikaisemmin välttämättömiä kemiallisia välivaiheita. Innovatiivisen yhteistyön ansiosta on kehitetty myös renkaassa tarvittava ja koviin vaatimuksiin vastaava polyesterilanka.

Konseptirengas esitellään tänä vuonna

Kierrätysprosessissa PET-pullosta tehdään erittäin suorituskykyistä PET-materiaalia.

”Jo vuonna 2022 voimme käyttää kierrätetyistä PET-pulloista saatua materiaalia renkaiden valmistuksessa. Innovatiivisessa kierrätysprosessissamme kuidut kehrätään kierrätetystä PETistä ilman, että materiaalia on eroteltava komponentteihinsa”, Continentalin rengasliiketoiminta-alueen materiaalien, prosessien kehittämisen ja teollistamisen toimialasta vastaava tohtori Andreas Topp kertoo.

”Esittelemme jo tämän vuoden IAA Mobility -tapahtumassa Münchenissä erittäin innovatiivisen konseptirenkaan, joka on valmistettu kierrätetyistä PET-pulloista valmistetusta polyesterilangasta. Kierrätetyn polyesterilangan käytön myötä otamme seuraavan tärkeän askeleen kohti kiertotaloutta.”

Kierrätysprosessissa pullot lajitellaan ja korkit poistetaan sekä puhdistetaan mekaanisesti. Mekaanisen murskaamisen jälkeen pullot sulatetaan ja granuloidaan. Tämän jälkeen seuraa kiinteän olomuodon polymerointi ja modifioitu kehruuprosessi.

”Modifioidun valmistusprosessimme avulla voimme käyttää PET-pulloista saatua polyesterilankaa renkaiden valmistamiseen ilman monomeerien polymerointiprosessia”, Otizin tutkimus- ja kehitysjohtaja, tohtori Derren Huangkuvailee.

Uusioraaka-aine sopii hyvin renkaisiin

Continentalin tekemät laboratorio– ja rengastestit ovat osoittaneet, että uusioraaka-ainekuidut toimivat yhtä hyvin kuin tähän asti käytetyt kuidutkin. Niiden laatu on sama kuin alkuperäisellä materiaalilla, ne ovat yhtä vakaita ja soveltuvat erityisen hyvin renkaisiin murtolujuutensa, sitkeytensä ja lämpöstabiiliutensa ansiosta.

Perinteistä PETiä on pitkään käytetty materiaalina autonrenkaiden valmistuksessa, koska se säilyttää muotonsa myös suurilla kuormituksilla ja korkeissa lämpötiloissa taaten turvallisuuden kaikilla ajonopeuksilla.

Kierrätetyn PETin käyttö säästää renkaiden valmistuksessa arvokkaita resursseja: nykyään tavanomaisen henkilöautonrenkaan valmistukseen tarvitaan noin 400 grammaa polyesterilankaa. Tämä tarkoittaa sitä, että kokonaiseen autonrengassarjaan tarvitaan yli 60 kierrätettyä PET-pulloa.

Uusia askeleita kohti kiertotaloutta

Kierrätyksen merkitys on entistä tärkeämpää premium-renkaiden suunnittelussa, kehittämisessä ja valmistuksessa. Viimeistään vuoteen 2050 mennessä Continental pyrkii käyttämään rengastuotteissaan täysin kestävästi tuotettuja materiaaleja. Uusio-PETin avulla rengasvalmistaja ottaa uuden askeleen kohti kiertotaloutta.

”Jätteet ovat meille huomisen tuotantomateriaalia, kun mietimme tulevaisuuden kiertotalouden mallia. Continentalin sitoutuminen tämän muutoksen aktiiviseen toteuttamiseen ja edistämiseen takaa etumatkan tulevaisuuden liiketoiminnallemme ja siten myös kannattavuudelle”, Continentalin rengasliiketoiminta-alueen vastuullisuusjohtaja Claus Petschick toteaa.

”Tavoitteemme on selvä: Viimeistään vuoteen 2050 mennessä meillä on kokonaan suljettu tuote- ja resurssikierto kumppaneidemme ja toimittajiemme kanssa.”

Lähde: MyNewsDesk

2 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *