Goodyear aikoo valmistaa ja myydä jopa 70 % vastuullisia materiaaleja sisältävää rengasta vuonna 2023.

Goodyear Tire & Rubber Company on julkistanut esittelyrenkaan, joka sisältää 90 % vastuullisia materiaaleja. Esittelyrengas on läpäissyt kaikkien vaadittujen testien lisäksi Goodyearin sisäiset testit.

Lisäksi esittelyrenkaan vierintävastus on todettu testeissä pienemmäksi kuin perinteisistä materiaaleista valmistetun vertailurenkaan vierintävastus. Pienemmän vierintävastuksen ansiosta tämä esittelyrengas voi säästää enemmän polttoainetta ja pienentää hiilijalanjälkeä.

Tammikuussa 2022 Goodyear ilmoitti pystyvänsä tuottamaan renkaan, joka sisältää 70 % vastuullisia materiaaleja. Vuonna 2023 Goodyear aikoo lanseerata jopa 70 % vastuullisia materiaaleja sisältävän renkaan yhteistyössä toimittajiensa kanssa. Tästä renkaasta kiinnostuneet kuluttajat voivat rekisteröityä tuoreimpia uutisia varten osoitteessa Goodyear.com/SustainableMaterialTire.

Jotta Goodyear voi lanseerata 90 % vastuullisia materiaaleja sisältävän renkaan, sen on määritettävä toimittajiensa kanssa, kuinka paljon innovatiivisia materiaaleja tarvitaan, jotta rengasta voidaan valmistaa suuria määriä.

”Etenemme kohti tavoitettamme lanseerata toimialan ensimmäinen 100 % vastuullisia materiaaleja sisältävä rengas vuoteen 2030 mennessä”, sanoo Chris Helsel, Senior Vice President, Global Operations, Chief Technology Officer. ”Viime vuosi oli ratkaiseva tämän tavoitteen saavuttamisen kannalta. Tutkimme uusia teknologioita, tunnistimme mahdollisuuksia laajentaa yhteistyötä ja teimme pitkäjänteistä työtä tiimissämme, jotta pystyimme osoittamaan kykymme tuottaa 90 % vastuullisia materiaaleja sisältävä rengas sekä aloittaa 70 % vastuullisia materiaaleja sisältävän renkaan valmistus tänä vuonna. Tiimimme jatkaa innovointia ja on sitoutunut paremman tulevaisuuden rakentamiseen.”

90 % vastuullisia materiaaleja sisältävä rengas – 17 ainesosaa 12 komponentissa

Tämän 90-prosenttisesti vastuullisista materiaaleista valmistettavan esittelyrenkaan 12 komponentissa on 17 ainesosaa, esimerkiksi seuraavia:

  • Renkaisiin lisätään hiilimustaa seoksen lujitteeksi. Se auttaa myös pidentämään renkaiden käyttöikää. Perinteisesti hiilimusta on valmistettu polttamalla erityyppisiä raakaöljytuotteita. Goodyearin 90-prosenttisesti vastuullisista materiaaleista valmistettavassa esittelyrenkaassa käytetään neljää eri hiilimustaa, jotka tuotetaan metaanista, hiilidioksidista, kasvipohjaisista öljyistä ja käytöstä poistettujen renkaiden pyrolyysiöljystä. Näiden hiilimustateknologioiden avulla vähennetään hiilipäästöjä ja edistetään kiertotaloutta ja biopohjaisten hiilimateriaalien käyttöä suorituskyvystä tinkimättä.
  • Soijaöljyn käyttö tässä esittelyrenkaassa auttaa pitämään renkaan kumin notkeana lämpötilan vaihdellessa. Soijaöljy on biopohjainen raaka-aine, joka auttaa vähentämään Goodyearin raakaöljypohjaisten tuotteiden käyttöä. Lähes 100 % soijaproteiinista käytetään elintarvikkeissa ja eläinten rehussa, mutta jäljelle jää huomattavan paljon ylijäämäöljyä, jota voidaan käyttää teollisuudessa.
  • Silika on ainesosa, jota käytetään usein renkaissa parantamaan pitoa ja vähentämään polttoaineenkulutusta. Tässä esittelyrenkaassa käytetään korkealaatuista silikaa, joka valmistetaan riisin akanan tuhkasta (RHA-silika). Tämä riisinjalostuksen sivutuote heitetään usein pois ja se päätyy kaatopaikoille.
  • Polyesteri kierrätetään kuluttajien muovipulloista palauttamalla polyesteri sen peruskemikaaleiksi ja muuntamalla ne teknisen laadun polyesteriksi, jota käytetään renkaiden kudosrungoissa.
  • Hartseja käytetään parantamaan ja tehostamaan renkaan vetopitoa. Tässä esittelyrenkaassa perinteiset öljypohjaiset hartsit korvataan biologisesti uusiutuvilla mäntyhartseilla.
  • Jalkaosan vaijeri ja teräslangat vahvistavat vyörenkaan rakennetta. Tässä esittelyrenkaassa käytetään jalkaosan vaijeria ja teräslankaa, jotka on valmistettu valokaariuunissa tuotetusta korkean kierrätysasteen teräksestä. Valokaariuuni pienentää energiankulutusta ja lisää kierrätysmateriaalin käyttöä teräksen valmistuksessa. Se voi vähentää kasvihuonekaasupäästöjä verrattuna masuunissa tuotettuun teräkseen.
  • Tämä rengas sisältää myös ISCC-sertifioituja massatasepolymeereja, jotka valmistetaan bioraaka-aineista ja biokiertotalouden mukaisista raaka-aineista.

Siirtyminen vastuullisiin materiaaleihin näkyy jo joissakin Goodyearin tuotelinjoissa. Nykyään kahdeksan tuotelinjan tuotteissa ja joissakin kilparenkaissa on käytetty soijaöljyä. Lisäksi Goodyear on yli kaksinkertaistanut RHA-silikan käytön tuotelinjoissaan vuodesta 2018. Lanseeraamalla jopa 70 % vastuullisia materiaaleja sisältävän renkaan Goodyear osoittaa konkreettisesti sitoutumisensa parempaa tulevaisuutta rakentaviin ratkaisuihin.

Lähde: Goodyear
Kuva: Goodyear


Muuta luettavaa muualta

Taloudenhallintaan apua ja uusia ajatuksia

Lainamarkkinat ovat myös laajentaneet palveluitaan, ja kuka tahansa meistä aikuisista voi hakea lainaa netistä yhdestä palvelusta ja saada vastauksena useamman lainatarjouksen. Toisaalta myös lukemalla voi oppia lisää historiasta, jonka kautta kuitenkin lähes kaikki nykyajankin tapahtumat ovat selitettävissä. Ja jos sitten siitä talousrahasta jää ylimääräistä, niin ainahan naisena voi sitten shoppailla vaikka uusia vaatteita. Taloudenhallinnan ajatusten mukana tulevat helposti suunnitelmiin myös kierrättäminen ja oma hiilijalanjälki, kysymyksiä, joita pitää silloin tällöin miettiä. Taloudenasioita ajatellessa ja suunnitellessa voi vastaan tulla paljon termejä joista ei ole aiemmin kuullutkaan, kuten annuiteetti ja tasaerä. Tai voihan tilanne olla sellainenkin, että olet tilanteessa missä tarvitset apua toiselta, tai sinä olet se, joka antaa apuja arjen raha-asioiden hoitoon toisen puolesta.

Valmistaudu syksyyn ja talveen

Kun kaikki liikuntasuoritteet ovat kalenterissa, ja oma talous tsekattu kuntoon, on aika tarkistaa auto syksyn kelejä varten, onhan renkaat kunnossa? Syksyn tullessa pitää koiranomistajienkin muistaa pari tärkeätä asiaa koiran kanssa ulkoillessa metsässä. Syksyn tullessa aurinkoiset päivät alkavat hetkellisesti ainakin vähentyä ja syksyn sateet tulevat, silloin voi välillä myös oma työmotivaatio laskea, mutta onneksi voi omalla ajattelulla löytää työmotivaation uudelleen. Toisaalta taas yrittäjät voivat syksyllä miettiä uutta ilmettä oman yrityksen ilmeeseen talvikautta ajatellen, sillä on taloudellinen tilanne maailmalla mikä tahansa, elämä ja liiketoiminta jatkuu kuitenkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *