Joka neljäs suomalainen suunnittelee menevänsä joulunviettoon autolla, mikä ei aina ole aivan ongelmatonta. Sekä liikenne että sääolot voivat aiheuttaa harmia iloisille joulunviettäjille. Kymmenen prosenttia ilmoittaa joutuneensa viettämään osan joulusta jumissa liikenteessä. Muutama onneton ilmoittaa viettäneensä koko joulunvieton autossa.

Uudessa tutkimuksessaan Goodyear pyysi suomalaisia vastaamaan talviolosuhteissa ajamista ja talvirenkaita koskeviin kysymyksiin. Tutkimuksesta käy ilmi, että joka neljäs suomalainen aikoo mennä joulunviettoon autolla. Tutkimuksen mukaan talviteille lähteminen jouluaikaan ei kuitenkaan ole aivan riskitöntä. Joka kymmenes on nimittäin joutunut viettämään osan joulusta liikenteessä, ja kolme prosenttia ei ole päässyt joulunviettoon lainkaan liikennetilanteen takia.

– Joulunaikaan liikennettä on paljon. Lisäksi joulukiireet voivat aiheuttaa sen, että jotkut lähtevät liikkeelle viime tingassa. Se aiheuttaa stressiä ja voi aiheuttaa sen, että joulunvietosta myöhästyy. Muista tarkistaa, että talvirenkaat ovat keliin sopivat, mukauta ajotapaasi vallitsevien sääolojen ja kelin mukaan ja lähde liikkeelle hyvissä ajoin, sanoo Goodyearing Nordic Brand Executive Jenny Wahlsten.

Pidä riittävä turvaväli ja keskity ajamiseen
Goodyear on kerännyt myös runsaan 800 pohjoismaisen rengasasiantuntijan mielipiteet ja vinkit talvikelillä ajamisesta. Pohjoismaalaisilla näyttäisi olevan paljon parantamisen varaa. Ensisijaisesti pohjoismaisten autoilijoiden pitäisi oppia pitämään riittävä turvaväli paremmin. Asiantuntijoiden mukaan pohjoismaalaisten pitäisi myös keskittyä paremmin ajamiseen ja olla päästämättä huomiota herpaantumaan häiriötekijöiden vuoksi. Asiantuntijoiden toiveissa oli myös, että pohjoismaalaiset kunnioittaisivat paremmin tietöitä ja onnettomuuksia tien päällä.

Goodyearin vinkit talviajoon:

1. Pidä nopeus alhaisena – Älä ylitä autonvalmistajan talvirenkaille suosittelemaa suurinta nopeutta. Huomaa, että se on usein alempi kuin kesärenkailla. Huonojen kokemusten taustalla on usein sama perusongelma: Kuljettaja ei ole sopeuttanut ajotapaansa vallitseviin tie- ja sääolosuhteisiin.

2. Varusta autosi talvea varten – Tarkista jarrut, viltti/taskulamppu/jääraappa, pakkasneste ja renkaat (urasyvyys, rengaspaineet) jne.

3. Älä ”pumppaa” jarruja – Jos autossa on lukkiutumattomat jarrut, paina jarrupoljinta tasaisesti.

4. Pidä turvaväli riittävän pitkänä – Jarrutusmatka pitenee lumisella ja jäisellä alustalla.

5. Ole varovainen silloilla ja tunturin solissa – Ne ovat tunnettuja jäisyydestä. Hellitä siksi kaasupoljinta hieman ajaessasi sillan yli tai solan läpi.

6. Älä kaasuta liian kovaa, jos jäät jumiin lumeen – Silloin auto saattaa upota syvemmälle lumeen. Käytä pienintä mahdollista vaihdetta ja keinuta autoa eteen ja taakse, kunnes olet saavuttanut tarpeeksi liikemomenttia, jotta pääset eteenpäin.

7. Vältä ulkoisia häiriöitä – Vaikeissa talviolosuhteissa tarvitset kaiken mahdollisen keskittymiskyvyn ajamiseen. Älä vastaa puhelimeen äläkä tee mitään muuta, joka voi saada huomiosi herpaantumaan.

Tietoa tutkimuksesta
Tutkimuksen teki mielipide- ja markkinatutkimusyritys YouGov Goodyearin toimeksiannosta. Aikavälillä 20.9. ja 3.10.2019 Suomessa haastateltiin internetin kautta yhteensä 1 018 vähintään 18-vuotiasta miestä ja naista, joilla on ajokortti.

Lähde: MyNewsDesk


Tutustu markkinoinnin maailmaan ja niihin liittyviin aiheisiin Story Line Marketing – sivustolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *