Tänä vuonna kevät on saapunut tavanomaista myöhemmin, mutta renkaanvaihdon aika on viimein käsillä. Nyt on hyvä hetki tarkistaa kesärenkaiden kunto ja tarvittaessa suunnata rengaskaupoille. Renkaita valitessa on tärkeää huomioida perusasiat, jotta ne toimivat turvallisesti yllättävissä tilanteissa ja Suomen vaihtelevissa kesäolosuhteissa. Renkaat, joilla on alhainen vierintävastus, auttavat säästämään polttoainekuluissa ja lisäävät sähköautojen toimintasädettä.

Suomessa kesärenkaiden tulee toimia luotettavasti läpi kolmen vuodenajan, koska käyttökauteen mahtuu kuumien kesäpäivien lisäksi kylmiä kevätaamuja ja syksyisiä sadepäiviä. Myös karkeat, uraiset tiet laittavat renkaat koetukselle. Kesärenkaiden suorituskyky ja turvallisuusominaisuudet korostuvat ukkoskuuron yllättäessä ja ääritilanteissa, kun vaikkapa auton eteen hyppäävä hirvi pakottaa äkkijarrutukseen.  

– Kun valitsee kesärenkaita, kannattaa kiinnittää huomiota renkaiden märkäpitoon. Hyvän märkäpidon omaavilla renkailla ajaminen on turvallista myös sadekeleillä ja silloin vesiliirto on helpompi välttää. Märkäpitoluokituksen voi tarkistaa näppärästi renkaan EU-merkinnästä, rengas- ja autohuoltoketju Vianorin kuluttajakaupan johtaja Vesa Laitinen neuvoo.

Märkäpidon lisäksi renkaan pintakuvio ja urasyvyys ovat avainasemassa, kun on kyse vesiliirron välttämisestä. Mitä syvemmät urat ovat, sitä tehokkaammin ne poistavat vettä renkaan ja tien pinnan välistä säilyttäen kontaktin tiehen. Lain mukaan kesärenkaissa tulee olla urasyvyyttä vähintään 1,6 millimetriä, mutta käytännössä vesiliirtoriski kasvaa jo urasyvyyden alittaessa neljän millimetrin rajan.

Alhainen vierintävastus tuo polttoainesäästöjä

Kesärenkaita vertaillessa on hyvä muistaa myös renkaan vierintävastus. Mitä alhaisempi vierintävastus renkaalla on, sitä vähemmän polttoainetta kuluu. Alhaisen vierintävastuksen renkaat tuovat autoilijalle kustannussäästöjä, ja ympäristö kuormittuu vähemmän.

– A-luokan ja heikoimman E-luokan ero vierintävastuksessa merkitsee kulutuksessa 0,6 litraa polttoainetta 100 kilometrillä. Jos renkailla ajaa noin 40 000 kilometriä renkaan koko eliniän aikana, polttoainesäästöä kertyy 360 litraa eli kahden euron litrahinnalla laskettuna 720 euroa. Sähköautoilijoille pieni vierintävastus kasvattaa puolestaan toimintasädettä, Laitinen kertoo.  

Ohjaamoon kantautuvat rengasäänet eivät käy ilmi EU-merkinnästä

EU-merkinnän vierintämelu kertoo ympäristöön kuuluvasta ohiajomelusta. Auton sisälle kantautuvat rengasäänet eivät kuitenkaan käy ilmi merkinnästä. Hiljaiset renkaat auttavat vähentämään ympäristön melusaastetta ja tekevät myös matkanteosta mukavampaa.

– Mitä tasaisemmin renkaat kuluvat, sitä vähemmän melusaastetta niillä ajamisesta aiheutuu. Yksi keino renkaiden ennenaikaisen kulumisen ehkäisemiseen on ohjauskulmien tarkistus. Myös oikeita rengaspaineita käyttämällä voidaan vähentää renkaiden tuottamaa ääntä, Laitinen selventää.

Muista säännöllinen rengaspaineiden tarkistus

Renkaiden vaihdon jälkeen on erittäin tärkeää tarkistaa rengaspaineet säännöllisesti. Oikeat rengaspaineet vaikuttavat suuresti ajoturvallisuuteen ja ajoneuvon taloudellisuuteen. Rengaspaineita tarkastaessa on suositeltavaa noudattaa valmistajan antamia painelukemia ja poiketa niistä mahdollisimman vähän.

–  Tärkeintä on ajaa oikeilla rengaspaineilla, sillä liian alhaisilla paineilla renkaat kuluvat nopeammin ja rikkoutuvat helpommin. Rengaspaineet pitäisi tarkistaa kerran kuussa sekä silloin, kun ajaa autoa tavallista raskaammalla kuormalla, Laitinen muistuttaa.  

Muuta mielenkiintoista luettavaa

E-kirjat – kätevä tapa kuljettaa lukemista mukana

E-kirjat ovat digitaalisessa muodossa olevia kirjoja, jotka voi ladata älypuhelimeen, tabletille tai lukulaitteeseen. E-kirja tarjoaa kätevän tavan kuljettaa lukemista mukana minne tahansa, sillä yhteen laitteeseen voi ladata useita kirjoja. E-kirjojen suosio on kasvanut viime vuosina, sillä ne ovat usein painettuja kirjoja edullisempia ja ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja.

Äänikirja – uusi tapa nauttia kirjallisuudesta

Äänikirja on loistava vaihtoehto perinteiselle kirjalle, sillä sen avulla voit nauttia kirjallisuudesta missä tahansa ja milloin tahansa. Voit kuunnella kirjan ammattilaisen lukemana esimerkiksi kävellessäsi, pyöräilessäsi tai matkustaessasi. Äänikirjat ovat myös helppo tapa löytää uusia suosikkeja, sillä niitä on saatavilla valtava määrä eri kielillä ja eri genreissä. Äänikirjan avulla voit syventyä tarinaan ja uppoutua kirjallisuuden maailmaan aivan uudella tavalla.

Sortter laina – Nopea ja vaivaton rahoitus

Sortter Laina tarjoaa nopean ja helpon tavan saada rahoitusta erilaisiin tarpeisiin. Lainan hakeminen onnistuu helposti Sortterin kautta, ja saat rahat tilillesi jopa samana päivänä. Lainaehdot ovat joustavat ja kilpailukykyiset, joten voit valita juuri sinulle sopivan takaisinmaksuaikataulun.

Mitä on hakukoneoptimointi?

Hakukoneoptimointi (SEO) tarkoittaa verkkosivuston optimointia siten, että se nousee hakutuloksissa korkeammalle ja saa enemmän näkyvyyttä hakukoneissa, kuten Google. Tärkein tavoite on lisätä verkkosivuston liikennettä ja parantaa sen näkyvyyttä potentiaalisille asiakkaille. SEO:n avulla verkkosivusto voi kilpailla tehokkaammin muiden saman alan sivustojen kanssa ja saada enemmän kävijöitä ja potentiaalisia asiakkaita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *