Koulujen talvilomien alku ja niin sanotut vaihtolauantait näkyvät kasvavina liikennemäärinä. Talviset ajo-olosuhteet, täyteen lastatut autot ja tavallista vilkkaampi liikenne tuovat omat haasteensa talvilomareissuihin. Leudon alkutalven sulat tiet ovat kuluttaneet talvirenkaita normaalia enemmän, joten renkaiden kunto kannattaa tarkastaa ennen tien päälle lähtemistä.

Pohjoisen lumiset ja jäiset tiet voivat tuottaa yllätyksiä erityisesti autoilijoille, jotka ovat tänä talvena ajelleet vain sulilla teillä. Ajomatkoihin voi valmistautua varmistamalla hyvissä ajoin ennen matkaa, että talvirenkaat ovat kunnossa.

– Talvipidon kannalta on tärkeää vähintään neljän millimetrin urasyvyys. Jos sinulla on nastarenkaat, tarkista lisäksi, että nastoja on riittävästi. Myös renkaiden ikä vaikuttaa pitoon: jos renkaat ovat olleet käytössä yli kuusi vuotta, kumista on saattanut tulla liian kovaa. Tämä heikentää pitoa, vaikka renkaat muuten näyttäisivät hyväkuntoisilta, Nokian Renkaiden tuotepäällikkö Mikko Järvinen kertoo.

Tarkista myös etu- ja takarenkaiden kuluneisuus. Jos urasyvyyksien ero on niissä enemmän kuin kaksi millimetriä, suositellaan, että eturenkaat siirretään taka-akselille ja päinvastoin. Jos et ole varma renkaan kunnosta, käy tarkistuttamassa ne rengasliikkeessä.

Tavallista painavammassa autossa tarvitaan korkeammat rengaspaineet

Talvilomareissuilla auto on usein pakattu täyteen, joten myös renkaissa tulee olla tavallista enemmän ilmaa. Myös ulkolämpötila vaikuttaa renkaiden ilmanpaineeseen, sillä 10 pakkasastetta laskee renkaiden paineita noin 0,1 baria. Siksi lomareissulle lähtiessä kannattaa nostaa ilmanpainetta 0,2 baria normaalipaineesta.

– Oikea ilmanpaine parantaa ajo-ominaisuuksia, pienentää renkaan vierintävastusta ja siten polttoaineen kulutusta sekä vähentää renkaan kulumista ja rengasvaurioita, korostaa Järvinen.

Suurin vastuu turvallisesta talvilomamatkasta on kuitenkin auton kuljettajalla: aja rauhallisesti ja nopeusrajoitusten mukaisesti, pidä riittävä turvaväli edessä olevaan autoon, vältä epämääräisiä oikoteitä ja pidä pidemmillä matkoilla tarpeeksi taukoja.

Vinkkejä turvalliseen talviloman ajomatkaan

  • Tarkasta renkaat ja auto etukäteen ennen matkaa. Renkaiden urasyvyyden tulee lain mukaan olla vähintään kolme millimetriä, mutta turvasuositus on neljä millimetriä.
  • Nosta renkaiden ilmanpainetta 0,2 barilla normaalipaineesta.
  • Varaa matkaan ja myös taukoihin riittävästi aikaa. Reaaliaikaista liikennetilannetta pystyy seuraamaan esimerkiksi Traffic Management Finlandin Liikennetilanne-palvelusta.
  • Aja nopeusrajoitusten mukaisesti ja muista turvaväli. Sovita nopeus tarvittaessa keliolosuhteiden ja liikennetilanteen mukaiseksi.
  • Parhaan talvipidon saat autoosi nastarenkailla tai pohjoismaisiin keliolosuhteisiin tarkoitetuilla kitkarenkailla.
  • Huomioi katon enimmäiskuormituksen raja, jos kuljetat hiihto- ja lasketteluvälineet suksiboksissa.

Lue lisää:

Talvirenkaisiin enemmän ilmaa

Pidennä renkaidesi käyttöikää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *