Vaikka marraskuu on ollut monin paikoin leuto, talvi on tulossa ja talvirenkaat on syytä vaihtaa alle, vaikka jotkut näyttävät unohtavan sen helposti. Goodyearin uusi Rengasbarometri-tutkimus nimittäin osoittaa, että reilu neljännes suomalaisista on jättänyt renkaat vaihtamatta hyvissä ajoin ennen talvirengaspakkoa. Samaan aikaan 66 prosenttia on sitä mieltä, että renkaat on melko tai hyvin tärkeää vaihtaa hyvissä ajoin.

Pohjoismaissa leuto syksy voi muuttua lumiseksi talveksi nopeasti. Siksi on tärkeää tarkistaa renkaat ajoissa ja olla myös valmiudessa vaihtaa talvirenkaat. Goodyearin uudessa Rengasbarometri-tutkimuksessa suomalaiset vastasivat kysymyksiin renkaiden vaihdosta. Tuloksista käy ilmi muun muassa, että monet ovat jättäneet renkaat vaihtamatta ajoissa. Joka neljäs suomalainen ilmoitti joskus jättäneensä renkaat vaihtamatta ajoissa, ja kaksi prosenttia vastasi jättäneensä renkaat vaihtamatta joka vuosi ennen talvirengaspakon voimaan tulemista. Samaan aikaan enemmistö on yksimielinen siitä, että renkaat on tärkeää vaihtaa ajoissa.Uuden 1.6.2020 voimaantulleen tieliikennelain myötä talvirenkaita tulee käyttää, jos sää tai keli sitä edellyttää, marraskuun alusta maaliskuun loppuun.

– Keväällä on helppo ottaa talvirenkaat pois ja sulloa varastoon ja unohtaa ne sinne, kunnes talvirengaspakko alkaa kolkutella tai kun sää muuttuu nopeasti. Jo ennen sitä on tärkeää tarkistaa talvirenkaiden kunto. Miltä urasyvyys näyttää ja millaisessa kunnossa renkaat ovat? Näin tiedät jo ennen talven tuloa, ovatko renkaat valmiina käytettäviksi vai täytyykö hankkia uudet. Sää vaihtelee loppusyksyllä usein nopeasti, ja kunnolla varustautuminen on paras palvelus, jonka voi tehdä itselleen ja muille tiellä liikkujille, sanoo Goodyearin Acting Marketing Manager Jenny Wahlsten.

Malli ratkaisevin suomalaisille

Uusia talvirenkaita hankkivan täytyy ottaa huomioon useita eri asioita. Renkaan suorituskyky rengastesteissä on suomalaisille selvästi tärkeä ennen ostopäätöstä huomioon otettava asia. Reilun kolmanneksen mielestä tärkeintä on, että renkaat ovat nastarenkaat, kun taas lähes joka kymmenes ajattelee samoin kitkarenkaista.

1. Millaisella alustalla ajat eniten

Renkaita valittaessa on erittäin tärkeää ottaa huomioon, millaisella alustalla ajaa eniten. Kelit voivat vaihdella huomattavasti sen mukaan, asuuko maan pohjois- vai eteläosissa. Olosuhteet ovat erilaiset myös maaseudulla ja suurkaupungissa, eivätkä samat renkaat välttämättä sovellu molempiin.

2. Nastat vai kitkat

Alusta on ratkaiseva myös sen suhteen, kannattaako valita nastarenkaat vai kitkarenkaat. Pohjoismaisiin olosuhteisiin kehitettyjen kitkarenkaiden ominaisuudet ovat yleisesti nastarenkaita vastaavat, paitsi jäällä. Mieti, mitkä talvirenkaat sopivat parhaiten niihin keliolosuhteisiin, joita esiintyy yleisimmin siellä, missä ajat, ja valitse talvirenkaat omien tarpeittesi mukaan. Asiasta kannattaa keskustella rengasmyyjän kanssa. 

3. Mukavuus 

Pidon ja turvallisuuden lisäksi renkaita arvioidaan nykyisin myös useiden muiden ominaisuuksien perusteella. Yhä useammin renkaat on varustettu lisätoiminnoilla, jotka tekevät ajamisesta mukavampaa. Esimerkiksi Goodyearin SoundComfort-teknologia alentaa auton sisälle kantautuvaa rengasmelua jopa 50 prosenttia[1]. Mieti, mikä on tärkeää itsellesi turvallisuuden ja pidon lisäksi.

Tietoja tutkimuksesta

Tutkimuksen teki mielipide- ja markkinatutkimusyritys YouGov Goodyearin toimeksiannosta. Aikavälillä 28.10.–5.11.2019 Suomessa haastateltiin internetin kautta yhteensä 1 002 vähintään 18-vuotiasta miestä ja naista, joilla on ajokortti.

Lähde: MyNewsDesk

1 kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *