Pitkät automatkat voivat olla toisille osana arkea tai sitten ne voivat tulla vastaan silloin, kun aika suunnata reissuun loman aikana. Oli syy matkustamiselle mikä tahansa, pidemmille automatkoille on hyvä valmistautua etukäteen. Matkustamisesta tulee mukavaa kaikille kyydissä oleville ja silloin ajomatka ei myöskään tunnu lopulta niin pitkältä. 

Seuraavaksi katsommekin tarkemmin sitä, mitä kaikkea autoilijan tulisi ottaa huomioon, kun pitkä automatka on luvassa. Oli edessä jo useamman kuukauden suunnitteilla ollut lomamatka tai rutiiniksi muodostumassa oleva työmatka, nämä asiat ovat jokaiselle autoilevalle tärkeitä huomioida. 

Varmista kaikkien viihtyvyys

Jos matkalle on lähdössä useampia matkustajia mukaan, on viihtyvyyteen hyvä panostaa. Erityisesti silloin, jos mukana on lapsia. Takapenkillä matkustavat voivat usein itse ehdottaa ja keksiä tekemistä matkan ajalle. Kirjat, elokuvat ja musiikki ovat hyviä tapoja viettää omaa aikaa, mutta yhdessä voi pitää hauskaa myös autossa. On muutamia erilaisia pelejä, joita kaikki matkustajat voivat yhdessä pelata ja ne sopivat sekä aikuisille että lapsille. 

Matkan aikana, jokainen voi osallistua sellaisiin peleihin, joissa yritetään etsiä ikkunasta katsomalla erilaisia asioita. Voitte valita itse, mitä haluatte yrittää bongata. Asioita voivat olla esimerkiksi keltaiset autot, lehmät, tietyt sanat kylteistä tai erilaiset talot. Mahdollisuuksia on paljon ja suunnitelma kannattaa tehdä sen mukaan, minkälaisessa ympäristössä ajaa. 

Pelin ideana voi myös olla se, että yritätte etsiä muiden maiden rekisterikilpiä ympärillä olevista autoista. Aina kun joku onnistuu sellaisen löytämään, hän saa yhden pisteen. Ja pisteitä voi kerätä muillakin tavoilla. Jos kuuntelette radiota, voitte kilpailla siitä, kuka tunnistaa kappaleen nimen ja artistin ensin. 

Yhdessä tekeminen on aina loistava tapa saada aika kulumaan. Vaikka kyydissä olisi eri ikäisiä lapsia ja aikuisia, löytyy äsken mainittujen pelien kaltaisia myös lisää. Matka voi jopa alkaa sillä, että sopiva peli valitaan sen mukaan, mitä ympärillä näkyy. Jos vastaan siis tulee keltainen auto jo ennen omasta pihapiiristä poistumista, kannattaa se valita matkan bongailujen kohteeksi. 

Pidä huolta omasta jaksamisestasi

Matkustaminen niin, että mukana on useampi aikuinen mahdollistaa sen, että yhden ei tarvitse ajaa kovin pitkiä aikoja. Kuljettajan vaihtaminen on hyvä tapa pitää omaa virkeystasoa yllä ja varmistaa se, että matka ei käy liian rankaksi. Kun on vuorosi istahtaa matkustajan paikalle, sinulla on hyvä olla mielessä muutamia asioita, joita voit tehdä rentoutuaksesi. 

Koska älypuhelin on monella taskussa mukana, se tuo monenlaisia ratkaisuja ajanviettoon. Pitkään ajamisen jälkeen voi olla hyvä ottaa hieman aikaa itselle ja keskittyä johonkin mukavaan. Esimerkiksi erilaiset nettipelit voivat tuoda viihdyttävät hetket luoksesi. Pelejä löytyy laidasta laitaan ja nettiyhteys toimii monesti ympäri Suomea, olit sitten missä tahansa. 

Ajomatkan aikana, pelaaminen onnistuu selaimen kautta, mutta voit myös ladata valmiiksi sovelluksen, jonka kautta pääset heti parhaiden pelien äärelle. Esimerkiksi kolikkopelit netissä takaa kattavan tarjonnan, joka ei heti lopu kesken. Pelejä on useita satoja ja ne kaikki kulkevat kätevästi omassa puhelimessa mukana. 

Kun olet löytänyt itsellesi sopivat pelit, voit helposti päästä jatkamaan pelihetkiä sovelluksen avulla. Nettipeleistä kolikkopelit ovat tunnettuja juuri siitä, että niiden pelaamiseksi et tarvitse aiempaa kokemusta, vaan voit milloin vain sukeltaa niiden tarjonnan keskelle. 

Älä unohda turvallisuutta

Ajaminen on aina sellainen asia, johon jokaisen kuskin tulee keskittyä täysin. Jos pitkä ajomatka on edessä ja kyseessä on täysin uusi kohde, kannattaa turvallisuuteen panostaa. Matka kannattaa siis suunnitella reittiä myöten itselle sopivaksi. Ajoreittiin kannattaa ottaa huomioon se, miten usein tahtoo pitää taukoja. Pysähdyksen aikana on hyvä, jos jokainen pääsee jaloittelemaan ja mahdollisesti syömään. 

Useamman kuskin kanssa, käykää kaikki yhdessä läpi ajoreitti. Näin voitte myös jo etukäteen suunnitella, milloin kuskia vaihdetaan ja kuka ajaa milloinkin. Silloin jokainen voi rauhoittua omalla vuorollaan rauhassa ja tietää, milloin on seuraavan kerran ratin takana. 

On tietysti sanomattakin selvää, että auto kannattaa tarkistaa huolella ennen matkaan lähtemistä. Ensiapupakkaus on esimerkiksi tärkeä asia pitää ajantasalla. Pitkällä ajomatkalla, jonka aikana ollaan kaukana kotoa, turvallisuus on suuressa roolissa. Omista suunnitelmista lähteä matkaan kannattaa myös kertoa läheisille tai tutuille. Jokainen tietysti suunnittelee matkan niin hyvin kuin voi, mutta yllättäviä tilanteita voi tulla vastaan kenelle tahansa. 

Pitkät ajomatkat voivat tulla vastaan niin kotimaan matkailun aikana, kuin myös ulkomaan reissuilla. Eurooppa on erittäin mukava kohde siihen, jos oman auton haluaa ottaa matkaan mukaan. Silloin on hyvä, että matkaan varautuu selvittämällä, mitä kaikkea täytyy ottaa huomioon, kun haluaa matkustaa autolla ulkomaille

Nyt kun kaikki yleisesti tärkeät asiat on otettu huomioon, on aika lähteä matkaan. Suunnitelmista on hyvä pitää kiinni, jotta yllättäviä tilanteita ei sattuisi eteen. Kun ennakoit matkan jokaiselle kyydissä olevalle mahdollisimman mieluisaksi, on viihtyvyys taattu. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *