Väärät ohjauskulmat aiheuttavat renkaiden epätasaista kulumista ja pidemmällä aikavälillä heikentävät auton muita osia. Myös renkaiden pito ja siten liikenneturvallisuus heikkenee ja polttoaineenkulutus kasvaa. Ohjauskulmien tarkastaminen ennen renkaanvaihtoa kannattaa, jotta mahdolliset väärät kulmat eivät ala suotta kuluttaa talvirenkaita.

Pian on aika vaihtaa kesärenkaat talvirenkaisiin, mutta sitä ennen kannattaa vilkaista kesärenkaiden kuntoa: ovatko ne kuluneet epätasaisesti tai epänormaalin paljon? Tällainen kuluminen on usein merkki siitä, että ohjauskulmissa on jotain vialla.

– Yleisin syy ohjauskulmien muuttumiseen on kuoppaan tai jalkakäytävän reunaan ajaminen. Muuttumisen seurauksena renkaat kuluvat epänormaalisti, ja auto saattaa myös hieman puoltaa oikealle tai vasemmalle tai tuntua epävakaalta ajon aikana. Silloin pyörien suuntaus kannattaa tarkastaa ja säätää, kertoo rengas- ja autohuoltoketju Vianorin autohuollon päällikkö Pekka Alanko.

Pyörien suuntaus on tarkistettava myös, jos autoon vaihdetaan esimerkiksi uusia niveliä tai tukivarsi. Monissa autoissa on myös kuljettajaa avustavia järjestelmiä, joiden kamerat ja tutkat saattavat joissakin tilanteissa vaatia uudelleenkalibrointia. Pyörien suuntaus on lähes poikkeuksetta tarkistettava ennen uudelleenkalibrointia.

Väärät ohjauskulmat huonontavat pitoa ja lisäävät polttoaineenkulutusta

Väärät ohjauskulmat rasittavat auton monia osia, mikä voi johtaa kalliisiin korjauksiin. Renkaat voivat myös kulua niin epätasaisesti ja ennenaikaisesti, että ne on vaihdettava uusiin. Pahimmassa tapauksessa sekä kesä- että talvirenkaat menevät vaihtokuntoon, jos vääriä ohjauskulmia ei korjata.

Jos renkaat vaihtaa itse, mahdolliset ongelmat ohjauskulmissa saattavat jäädä huomaamatta. Rengasliikkeissä renkaiden kuluminen tarkastetaan renkaanvaihdon yhteydessä, ja ammattitaitoiset rengasasentajat huomaavat mahdollisen epänormaalin kulumisen ja ohjauskulmien tarkastustarpeen.

– Väärät ohjauskulmat vaikuttavat renkaiden pitoon ja sitä kautta liikenneturvallisuuteen. Polttoaineenkulutus myös kasvaa, kun renkaiden vierintävastuksesta tulee suurempi. Jos epäilet, että ohjauskulmat eivät ole kohdallaan, suosittelen tarkastusta, Alanko sanoo.

Kuntotarkastus kertoo, onko autosi valmis talveen

Ohjauskulmien säätämisen yhteydessä on hyvä myös tarkastaa auton kunto ennen talven rasituksia. Kun mahdolliset viat havaitaan ajoissa, vältetään isommat korjaukset tai tielle jääminen esimerkiksi huonon akun takia.

– Auton kuntotarkastukseen sisältyy muun muassa renkaiden kulumisen ja ilmanpaineen tarkastus. Lisäksi ajoneuvosta tarkastetaan muun muassa akun kunto, ulko- ja sisävalot, turvavyöt ja -varusteet, moottoritilan letkut sekä mahdolliset nestevuodot. Myös muun muassa jousituksen ja akseliston kunto sekä pakoputkisto tarkistetaan, Pekka Alanko kertoo.

Mistä huomaa, että ohjauskulmat tulisi säätää?

  • Auto puoltaa oikealle tai vasemmalle
  • Auto tuntuu epävakaalta ajon aikana
  • Ohjauspyörä ei ole suorassa, vaikka ajat suoraan eteenpäin
  • Ohjaus palauttaa huonosti käännöksen jälkeen
  • Renkaat kuluvat epätasaisesti tai epänormaalisti

Lähde: News Cision

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *