• Polttoaineen hurja hinnannousu uhkaa toimialoja ja toimitusketjuja
  • Continental kuorma-auton renkaat alentavat vierintävastusta ja vähentävät polttoaineen kulutusta ja hiilidioksidipäästöjä
  • Tire Finder, CO2-ja polttoaine-laskuri, Conti EcoPlus- rengasvalikoima: tehokkaat ratkaisut liikennöitsijöille ja kuljetusalan yhtiöille

Öljyä ja sen johdannaisia kutsutaan usein “Mustaksi kullaksi”. Huoltoasemilla tankkaavien autoilijoiden mielestä bensiini ja diesel alkavat olla korkean hintansa vuoksi lähes luksushyödykkeitä. Raketin lailla kohoavat kustannukset aiheuttavat unettomia öitä kuljetusalan yhtiöille ja liikennöitsijöille. Polttoaineen kulutuksen painopistettä siirretäänkin yhä enemmän eri tapoihin säästää polttoaineita. Silloin rengasvalinnan merkitys korostuu entisestään, sillä renkailla on tärkeä rooli polttoaineen kulutuksessa. Continental onkin jo kauan sitten kohdistanut tutkimus- ja kehitystyötänsä kohti renkaiden polttoainetaloudellisuutta. Yhtiön tavoitteena on etsiä ratkaisuja, joilla on pitkäaikainen vaikutus polttoaineen kulutukseen ja hiilidioksidipäästöihin.

Polttoaineen alhaisempi kulutus: kuinka olla kustannustehokas JA vastuullinen

EU:n mukaan noin neljännes Euroopan hiilidioksidipäästöistä on peräisin raskaista hyötyajoneuvoista. Jotta EU:n asettamat ilmastotavoitteet saavutetaan, liikennöitsijöiden täytyy vähentää hiilidioksidipäästöjään 30% vuoteen 2030 mennessä. Hiilidioksidipäästöjen leikkaaminen tarkoittaa myös polttoaineen kulutuksen leikkaamista. Ennätyksellisen korkeiksi kohonneiden polttoainehintojen aikana kulutuksen pienentäminen on tullut vieläkin tärkeämmäksi. ”Kuorma-auton polttoaineen kulutuksesta ja hiilidioksidipäästöistä 30% johtuu renkaan vierintävastuksesta, ” huomauttaa Hinnerk Kaiser, Continentalin linja- ja kuorma-auton renkaiden tuotekehitysjohtaja.

Rengaspaine, ajoneuvon kokoonpano, kuorman jakautuminen, kilometrisuorite, pito ja renkaan suorituskyky ovat tärkeitä kriteereitä määritettäessä polttoaineen kulutusta ja siten myös hiilidioksidipäästöjä. Kaikkein tärkein ja vaikuttavin tekijä on kuitenkin vierintävastus. Tehtävänä on löytää tasapaino alhaisen vierintävastuksen ja toisaalta turvallisuuteen liittyvien ominaisuuksien, kuten pidon ja ajettavuuden, välillä.

Kulutuspinnan seos on avain

Continental keskittyy ensisijaisesti kehittämään renkaiden kulutuspintoja, jotka tuottavat pienen kitkan vaikuttamatta negatiivisesti pitoon tai kilometrisuoritteeseen. Kuulostaa helpolta, mutta se on kaukana siitä. Renkaisiin kohdistuu ajon aikana monenlaisia voimia. Renkaan kulutuspinta ja sivuseinä ovat alttiina taipumiselle, vääntymiselle ja leikkaantumiselle. Renkaiden jatkuva muodonmuutos ja muodon palautuminen alkuperäiseksi johtavat energian muuntamiseen lämmöksi prosessissa, joka tunnetaan nimellä hystereesi. ”Tämä on yksi suurimmista syistä renkaiden vierintävastukseen”, selittää Kaiser. ”Hystereesissä energiaa menetetään lämmön muodossa. Polttoainetta on poltettava tämän vaikutuksen estämiseksi ja ajoneuvon nopeuden ylläpitämiseksi.” Tämä osoittaa, kuinka tärkeää on valita oikeanlaiset renkaat ajoneuvon tehtävää ajatellen, ja tässä Continental avustaa liikennöitsijöitä luomallaan työkalulla joka on Tire Finder tool.

Vähemmän on enemmän

Alhaisemman vierintävastuksen ja polttoaineenkulutuksen välisen suoraan verrannollisen suhteen voi nähdä Conti EcoPlus ja Conti EcoRegional -rengasperheiden kehityksestä. Sen mahdollistaa innovatiivinen kumiseos. Nämä Premium-renkaat auttavat alentamaan kuljetuskaluston kustannuksia ja hiilidioksidipäästöjä ilman, että täytyy tehdä kompromisseja kilometrisuoritteen ja käyttöiän suhteen. Erityisesti alueellisissa sekakuljetuksissa Eco Regional-renkaat voivat tarjota merkittäviä säästöjä ajoneuvon käyttötarkoituksesta riippuen.

VECTO and the EU Emissions Directive on merkittävä vaikuttaja kuljetusalalla polttoaineen säästämisessä. Jotta renkaan valintaprosessin läpinäkyvyys lisääntyisi, Continental on kehittänyt hiilidioksidipäästö- ja polttoaineenkulutuslaskurin, joka perustuu VECTO simulaatiotyökaluun. Laskurin avulla liikennöitsijät voivat laskea, kuinka paljon he voivat vähentää päästöjä ja polttoaineenkulutusta valitsemalla oikeanlaiset renkaat.

”Olemme ilahtuneita voidessamme tarjota asiakkaille vielä yhden työkalun lisää – uuden laskurin muodossa – jotta he voivat työskennellä entistä vastuullisemmin, ” kertoo Enno Straten, Continentalin EMEA:n  markkinointijohtaja.

Kohteeseen sopivan renkaan, rengaspaineen ja vierintävastuksen vuorovaikutus on ratkaisevassa asemassa ajoneuvokannan polttoaineen kulutuksessa. Korkeat polttoainehinnat ja kasvavat vaatimukset hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen ja vastuullisuuteen asettavat polttoaineen kulutuksen suurennuslasin alle – sekä talouden, toimeentulon, toimitusketjun että ympäristön näkökulmasta tarkasteltuna. Continental voi osaltaan auttaa vastaamaan näihin haasteisiin.

Lähde: Continental

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *