Yli puolet autoilijoista uskoo kuluneiden renkaiden olevan vielä turvalliset, eikä suuri osa kuljettajista myöskään tunne omien renkaidensa kuntoa. Kesärenkaiden urasyvyys on hyvä tarkastaa nyt, sillä kesärenkaiden on kestettävä turvallisina läpi koko sateisen syksyn. 

Tuulilasiin vihmova syyssade on hyvä muistutus siitä, että on aika katsoa oman auton renkaisiin. 

”Kämmenen kokoinen alue renkaassa pitää auton tiessä. Jos urat ovat kuluneet mataliksi, vesiliirron riski kasvaa ja jarrutusmatkat pitenevät huomattavasti”, Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora tiivistää.

Vesiliirrossa auto nousee vesipatjan päälle ja menettää ohjattavuutensa. Suurin syy on liiallinen nopeus, mutta myös renkaiden kunnolla on suuri vaikutus vesiliirtoriskiin.

Nuora muistuttaa rengastestien havainnoista. Uudenveroisella kesärenkaalla ajettaessa auto lähtee vesiliirtoon 80 km/h nopeudessa, kun urat ovat 7 mm syvät. Sen sijaan kuluneella, noin 2 mm urilla varustetulla kesärenkaalla ajettaessa auto lähtee vesiliirtoon jo 70 km/h nopeudessa, joka monesti koetaan sadesäällä maltilliseksi nopeudeksi. 

”Laki edellyttää renkaalta vain 1,6 mm urasyvyyden. Kuitenkin testit ja kokemukset osoittavat sen, että se mikä vielä on laillista, ei enää ole turvallista.”

Yleinen turvasuositus sadekelin urasyvyydeksi on 4 mm. Silloin rengas toimii vielä suunnitellusti ja poistaa vettä auton ja tienpinnan välistä kohtuullisen tehokkaasti.

Sadekeli vaatii urasyvyyttä ja rauhallista ajoa

Mitä märempiä kelit ovat, sitä parempaa kuntoa renkaalta vaaditaan. Renkaiden puutteita voi jonkun verran paikata maltillisella ajotavalla. Se kuitenkin edellyttää sitä, että omat renkaat on tunnettava. 

”Huolenaiheena on se, että edelleen suuri osa kuljettajista ei tunne renkaidensa kuntoa, ja huonokuntoisilla renkailla ajavista reilusti yli puolet arvioi renkaidensa kunnon paremmaksi kuin se on. Se aiheuttaa vaaraa kaikille”, Nuora sanoo. 

Autonrengasliiton viimeisin kuluttajatutkimus tehtiin YouGov Finland -tutkimuslaitoksen kanssa syksyllä 2022. Siinä havaittiin, että peräti 40 prosenttia autoilijoista arvioi alakanttiin lain vaatiman urasyvyyden tai ei osannut sanoa sitä lainkaan. Vastaavasti 64 prosenttia vastaajista arvioi sadekelin turvallisen urasyvyyden olevan alle 4 mm. 

”On erikoista, että autokoulusta ja aktiivisesta valistuksesta huolimatta tietämättömien kuljettajien osuus pysyy suurena. Ehkä se kertoo siitä, että autossa rengas koetaan välttämättömänä pahana, vaikka se pitäisi nähdä ennen kaikkea turvavarusteena.”

Kolikko on helpoin tapa tarkastaa urasyvyys

Paras aika tarkastaa omien renkaiden kunto on nyt.

”Vaikka kuumin kesä on ohitse, kesärenkailla ajetaan suurimmassa osassa maata vielä lähes pari kuukautta. Renkaiden pitää pysyä turvallisina koko sen ajan, sillä sateita tulee vastakin.”

Kuluneen syksyn sateet ovat olleet paikoin rajuja. Kun ilmasto lämpenee, Suomessa koetaan sateita nykyistä useammin ja kovia sateita nykyistä enemmän. Se edellyttää tielläliikkujilta hyvää rengastuntemusta.

Nuora kehottaakin kaivamaan jo nyt esiin rauhallisen ja ennakoivan ajotavan sekä työkalut, joilla renkaan urasyvyyden tarkastaminen käy helposti. 

”Jos työntömittaa ei löydy, kahden euron kolikolla urasyvyys on helppo tarkastaa. Kolikon hopeareunus on noin 4 mm paksu, eli jos hopeareunus katoaa uraan, syvyyttä on riittävästi.”

Jos ei, kannattaa suunnata asiantuntevaan rengasliikkeeseen saman tien.

”Alkusyksy on usein hektistä talvirengassesonkia parempi aika rengaskaupoille. Kun kiirettä ei ole asiakasta ehditään palvella hyvin ja samalla voidaan katsoa ajoissa myös talvirenkaiden kunto, mikä on kuitenkin ennen pitkää tehtävä.”

Muutenkin oman elämän suunnittelu on tärkeätä – kuin myös talousasiat. Jos esimerkiksi tarvitset lainaa heti, niin sitä varten on netissä vertailupalveluita, jotka tarjoavat monta lainatarjousta kerralla.

Suomalaiset tuntevat renkaat heikosti

  • Lain vaatiman kesärenkaan minimiurasyvyyden (1,6 mm) tietää vain 36 % autoilijoista. Sitä vastoin 25 % vastaajista uskoi ”sakkorajan” olevan 1,4 mm tai jopa matalampi. Vastaajista 15 prosenttia ei osannut sanoa lain vaatimaa urasyvyyttä.
  • Kesärenkaan urien sadekelin turvasuosituksen (4 mm) tietää vain 16 % autoilijoista. Yli puolet eli 64 % uskoo vähintään 3 mm, 2 mm tai 1 mm urien olevan sadekelillä turvalliset. Turvarajaa ei osannut sanoa lainkaan 12 % vastaajista.
  • Tiedot perustuvat Autonrengasliiton Kuluttajatutkimus 2022:een, joka tehtiin yhdessä YouGov Finland -tutkimuslaitoksen kanssa marraskuussa 2022.  

Lähde: Autorengasliitto


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Viikko Horoskooppi – Tulevan Viikon Tähtisäde

Viikko horoskooppi on astrologinen ennustus tulevalle viikolle. Se perustuu horoskooppimerkkiisi ja planeettojen asentoihin. Horoskooppi tarjoaa vihjeitä rakkaudesta, urasta, terveydestä ja taloudesta. Se auttaa hahmottamaan mahdollisia tapahtumia ja haasteita sekä antaa vinkkejä, miten voit hyödyntää planeettojen vaikutuksia parhaalla mahdollisella tavalla. Se on opas, joka tarjoaa inspiraatiota ja ohjausta viikon eri osa-alueille.

Tehokkuutta edullisesti: Tutustu Samsung Galaxy A13 -puhelimeen

Koe sulava halpa suorituskyky ja loistava käyttökokemus Samsung Galaxy A13 -puhelimella, joka yhdistää edullisuuden ja laadun täydellisesti. Nauti upeasta 6,5 tuuman näytöstä, joka tarjoaa kirkkaat värit ja tarkan kuvanlaadun. Tehokas neliytiminen suoritin mahdollistaa sulavan sovellusten käytön ja multitaskauksen. Sisäinen tallennustila ja laajennettava muistikorttipaikka takaavat riittävästi tilaa suosikkisisältöjesi säilyttämiseen. Tartu tilaisuuteen ja hanki tämä huikea halpa puhelin, joka ei huuda hintalappuaan!

Oletko koskaan testannut nettisi nopeutta?

Internet nopeustesti on kätevä työkalu, jonka avulla voit mitata internet-yhteytesi nopeuden. Se mittaa sekä lataus- että lähetysnopeuden, antaen selkeän kuvan siitä, miten nopeasti voit ladata ja lähettää tietoja verkossa. Nopeustesti auttaa sinua varmistamaan, että internetyhteytesi toimii odotetusti ja tarvittaessa tunnistamaan mahdolliset ongelmat. Lisäksi se auttaa sinua valitsemaan oikeanlaisen liittymän tarpeisiisi, jotta voit nauttia saumattomasta ja nopeasta netinkäytöstä.

Amazing Race Suomi 

Amazing Race Suomi on suomalainen reality-kilpailu, joka perustuu samannimiseen kansainväliseen formaattiin. Ohjelma seuraa joukkueiden matkaa eri puolilla maailmaa, kun he suorittavat monipuolisia tehtäviä ja ratkovat arvoituksia voittaakseen kilpailun. Sarja tarjoaa jännitystä, seikkailua ja kulttuurien monimuotoisuutta, kun tiimit kohtaavat erilaisia haasteita tuntemattomissa ympäristöissä. ”Amazing Race Suomi” yhdistää kilpailun elementit matkustamisen ja tiimityön kanssa, tarjoten katsojille viihdettä ja inspiraatiota.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *